

South Bay Science Symposium 2008: Research and Restoration of the South Bay

25 Sept. 2008 Agenda and speaker list

8:45 Registration and coffee

9:00 Welcome, logistics (30 minutes)

Steve Ritchie, Executive Project Manager, South Bay Salt Pond Restoration Project

Session 1: Climate change and restoration (60 minutes)

Moderator: Ed Gross

- 9:30 Hydrodynamic and Sediment Transport Model Development in Support of Long-Term Management of San Francisco Bay, Mark Stacey, UC Berkeley
- 9:45 Carbon Sequestration and Tidal Salt Marsh Restoration, Steve Crooks, Philip Williams & Associates, Ltd.
- 10:00 Assessing Inundation Vulnerability Due to Sea level Rise, Noah Knowles, USGS Menlo Park
- 10:15 Discussion (15 minutes)
- 10:30 Break (15 minutes)

Session 2: Wildlife use of changing landscape (90 minutes)

Moderator: Cheryl Strong, USFWS

- 10:45 Snowy Plovers in the South Bay: Nest Success, Fledge Rates and Use of Managed Ponds, Caitlin Robinson, SFBBO
- 11:00 Tidal Influence on Home Range of an Endangered Salt Marsh Bird: the California Clapper Rail, Cory Overton, USGS Western Ecological Research Center
- 11:15 Native Oysters in the South Bay: 2006-07 Study Update and Connections to San Francisco Bay Subtidal Habitat Goals Project, Marilyn Latta, State Coastal Conservancy

stretching break

- 11:30 California Gull Movements in Relation to Breeding Waterbirds and Landfills: Implications for the South Bay Salt Pond Restoration Project, Josh Ackerman, USGS Western Ecological Research Center
- 11:45 Steelhead/Rainbow Trout of the South Bay: Review of the Historical Record and Restoration Efforts, and Implications of Recent Research for Management, Gordon Becker, Center for Ecosystem Management and Restoration
- 12:00 Discussion (15 minutes)
- 12:15 Lunch— and view posters (60 minutes) lunch provided on-site

Session 3: Wildlife and public access (60 minutes)

Moderator: Lynne Trulio, SJSU

- 1:15 Sharing Habitat: Can Harbor Seals and Recreational Boaters Co-Exist in an Urban Refuge? Kathlyn Snyder Fox, SJSU
- 1:30 Wintering Duck Response to Trail Use at Managed Ponds, Heather White, SJSU
- 1:45 Effects of Ferry Traffic on Migratory Waterbirds in the San Francisco Bay John Y. Takekawa, USGS Western Ecological Research Center
- 2:00 Discussion (15 minutes)

Session 4: Invasives and contaminants (60 minutes)

Moderator: Joy Albertson, USFWS

- 2:15 Spartina Control Progress in the San Francisco Estuary, Erik Grijalva, San Francisco Estuary Invasive Spartina Project, California Coastal Conservancy
- 2:30 Mercury and the Restoration of Pond A8 to Tidal Marsh: Results from the South Baylands Mercury Project, Letitia Grenier, San Francisco Estuary Institute
- 2:45 Evaluating Mercury Risk to Biosentinel Waterbirds in Response to Salt Pond Enhancement: Implications for Adaptive Management of the South Bay Salt Pond Restoration Project, Collin Eagles-Smith, USGS Western Ecological Research Center
- 3:00 Discussion (15 minutes)
- 3:15 Break (15 minutes)

Session 5: Hydrology and sedimentation (60 minutes)

Moderator: Dave Schoellhamer, USGS

- 3:30 The Island Ponds and Coyote Creek: the influence of recovering perimeter habitat on hydrodynamics in a tidal slough, Lissa MacVean, UC Berkeley
- 3:45 Wetland Sediment Dynamics at the Island Ponds: Two years and Counting, John C. Callaway, University of San Francisco
- 4:00 Wet-Season Circulation Patterns in Far South San Francisco Bay and the Implications for Scalar Transport, Sarah Giddings, Stanford University
- 4:15 Discussion (15 minutes)

4:30 Summary (30 minutes):

What have we learned and where are we going: Restoration Project Research Development, Steve Ritchie

5:00 - 7:00 Reception and poster session, with refreshments